Szülői tréning különélő szülőknek, és újraházasodottaknak

2015. február 17. 11:40 - Ferles Péter

 

Az aktuális statisztikai adatok alapján napjainkban a családok több mint a fele nem a klasszikus családmodell szerinti formában él (vérszerinti anya, apa, édestestvérek), a gyermekek több mint fele nem teljes családban nő fel, hanem elvált, vagy különélő szülőkkel, csonka családban, estenként szüleik új házasságában nevelőszülőkkel. A megújult családok jelentős részében nem vérszerinti gyermekek, mostohatestvérek is élnek együtt, és gyakran érkezik újabb féltestvér is.

 

A válás, vagy különélés ténye a család minden tagjára hatással van, megváltoztatja viselkedésüket, szokásaikat, sokszor jelentősen befolyásolja életkörülményeiket. Az új kialakult helyzethez való alkalmazkodás rengeteg stresszel jár, amit nem csak a gyerekek éreznek meg, hanem a szülők is. Nem könnyű feladat ilyenkor stabil, felelősségteljes, kiegyensúlyozott, jó szülőként gondoskodni gyermekeinkről. Ennek oka, hogy a válási krízisben a pár érzelmileg túlfűtött helyzetben éli mindennapjait, sérelmek félreértések között, melyek tisztázása sokszor kilátástalannak tűnik, pedig ez alapvető feltétele annak, hogy a későbbiekben is higgadt szülőpárként tudjanak együttműködni gyermekeik érdekében.

 

A házasság, vagy együttélés megszakadásával új, kissé átalakult apa, és anya szerepben kell a szülőknek otthonosan mozogniuk, ami a tréningen megtanulható, és néhány alkalom alatt elsajátítható szereprepertoárral látja el a résztvevőket, akik ha az elhangzottakat jól alkalmazzák életükben, akkor továbbra is biztosíthatják gyermekeik egészséges lelki fejlődését.

 

Az újabb családok megszületése szintén krízis a benne élők számára, ahol az új párnak eddig ismeretlen feladatokra kell hirtelen felkészülnie, amit eddig el sem tudtak képzelni, idegen helyzetekkel, és szerepekkel találják szembe magukat, amit szeretnének jól megoldani, és nem hibázni. Az új párkapcsolatok stabilitása a legtöbb esetben azon múlik, hogy a mozaik család szülői szerepeit hogyan sikerül jól megoldaniuk közösen. Az új párral együtt élő és különélő hétvégi gyerekek elégedettsége elsődleges szempont szokott lenni a párkapcsolat működésének megítélésében, ezért fontos, hogy a párok felkészülten vágjanak bele a családegyesítésbe.

 

Az új családok létrejötte a boldogság, és elégedettség reményével telve akkor fogja beváltani a hozzáfűzött elvárásokat, ha a párok magabiztosan, kétségek nélkül azt érzik, hogy erre ők képesek, és gyermekeik is elégedettek lesznek az újabb változásokkal. Az 5 alkalmas tréning segíti a résztvevőket abban, hogy kompetensnek érezzék magukat az új helyzet hozta problémák megoldásában, eloszlat néhány tévhitet az új család működésének nehézségeiről, és felvértezi őket néhány bevált módszerrel, a rendkívüli események kezeléséhez.

 

 

Tarr-Nagy Mónika

jelentkezni itt lehet:

30 8669695

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr347182703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása