Mi kell a nőnek?

2015. november 17. 14:10 - Ferles Péter

Szerencsésnek érzem magam, hogy az időm nagy részét nőkkel beszélgetve töltöm. Sok év alatt pár dolgot általánosnak találtam arra a kérdésre, hogy mire vágynak, hogy érzik jól magukat. Semmi titok nincs benne, elmondják, ha jól kérdezzük őket. 

Van viszont pár dolog, ami megnehezíti a férfiak dolgát:

1, Ami megkavarhatja férfiakat, hogy ezek a vágyak nem statikusak, hanem változnak. De erről is tájékoztatni szoktak. 

2, Van még egy dolog, ami a férfiakat arra a lemondó sóhajjal a semmibe suttogó mondatra készteti, hogy: az Isten tudja mi kell a nőknek, mégpedig az, hogy előfordul, hogy a nők sem tudják mindig (megfogalmazni) mi kell nekik, vagy nem direkt módon, higgadtan adják elő, hanem sírás, idegeskedés és kiabálás formájában. Furcsa lehet, hogy az a toporzékoló, kiabáló nő,aki félelmet kelthet a párjában, valójában arra vágyik, hogy megöleljék. 

3, Sokszor még olyan hiedelmekkel is megnehezítik a férfiak dolgát, hogy: azt, hogy épp mire vágynak, egy igazi férfinak tudnia kéne, anélkül, hogy ők mondják. Ez nem igaz. Még a néma gyerekek is feladják és megtanulnak jelelni az anyjuknak. 

4, Néha nem csak arra vágynak, hogy például figyeljen rájuk a pasi, hanem arra is, hogy akarjon figyelni. Nem csak arra, hogy elmosogasson, hanem, hogy akarjon elmosogatni magától. Ez paradox indukció, ilyet nem lehet kérni, már csak azért is, mert kivitelezhetetlen. Nem tudom hogyan akarjam azt a dolgot, amit nem akarok.  

5. Absztrakt vágyak

Ahhoz, hogy valakinek a kedvére tudjunk tenni, jól megfogalmazható vágyak kellenek, ami kézzelfogható módon le lehet írni. Sokszor hallok olyan dolgokat, hogy: Úgy szeretném magam érezni, mint a kapcsolatunk elején. Ilyet nem tud egy férfi egykönnyen kivitelezni. Ha azt mondja a nő helyette, hogy a kapcsolatunk elején többet beszélgettünk és jártunk el ide-oda, azt már igen. Ha azt mondja szenvedélyre vágyik. Az egy szép absztrakt fogalom, ami mindenkinek mást jelent. Nem használható. Ha leírja részletesen, hogy ki mit csinál a másikkal és hogyan, amikor valaki szenvedélyt érez, az már megint működhet. 

Kapcsolati, érzelmi dolgokban elég hasonló véleményen vannak arról, hogy mire vágynak. Nem csak a nők, hanem minden ember. Ezek a következők:

Érzelmi biztonság

Az első és legfontosabb a biztonság. Nemcsak fizikai, hanem érzelmi is. Az érzelmi biztonság azt jelent, hogy a másik megért, elfogad és támogat érzelmileg. A panaszkodásra megértéssel reagál nem tanáccsal. Megérteni próbál nem kijavítani, vagy megcáfolni. És a legfontosabb: megtartja a másikat. Elbírja, ha sír, ha szenved, ha boldog, ha örül, nem elmenekül.  

Figyelem 

Az érzelmi biztonságot a figyelmen keresztül lehet a legkönnyebben megadni. A nők (is) szeretik megosztani az élményeiket és ezek az élmények különbözhetnek azoktól, amiket a férfiak szeretnek megosztani. Akire figyelnek úgy érzi, hogy ő fontos és törődnek vele. 

Izgalom

A kapcsolatok egy idő után ellaposodhatnak, ha nem fektetnek bele energiát. A párkapcsolatba mindig érdemes energiát fektetni. Amikor a párkapcsolatból család lesz, akkor is. Ne csak család legyen, hanem maradjon meg a párkapcsolat is külön és fektessenek bele külön energiát. 

Tisztelet

Nagyon hamar természetesnek tűnhet, hogy tiszta a lakás, van meleg vacsora, de ez soha ne legyen természetes. Mindez sok energiába kerül és borzasztó egy nőnek, ha az a minimum, ha minden megvan, sőt még kritizálják is. 

Partnerség, együttműködés

A nők általában szeretnek közösen gondolkozni, döntést hozni, tervezni. Ahol ez el szokott csúszni, hogy a férfiak gyakran ezeket nem szeretik közösen csinálni. Vagy az egyik a részletekkel foglalkozik, a másika lényeggel. Különböző stílussal is lehet együttműködni, ha tudjuk, hogy a másik és mi hogyan működünk és találunk rá módszert, de erről egy másik cikkben írok. 

Intimitás

Az intimitás nem egy szexuális dolog, hanem közelség, kapcsolat. Talán a legfontosabb igény. Az intim kapcsolat ápolásához közös idő és egymásra fordított figyelem kell. 

 

pszichologus budapest

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr58021879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása