Párkapcsolati paradoxonok

2013. november 06. 14:28 - Ferles Péter

 

Egy egyszerű alvási problémából nagyon sokat tanulhatunk bizonyos párkapcsolati nehézségről.

 A legtöbb ember, aki nem tud elaludni, elköveti azt a hibát, hogy megpróbálja akarattal alvásra kényszeríteni magát. Ettől aztán csak még éberebb lesz. Az alvás természeténél fogva egy olyan jelenség, amely csak spontán módon tud bekövetkezni. A spontaneitást viszont nem lehet akarattal előidézni. Sőt az erőlködés pont azt idézi elő, amit megoldani szándékozott. Az álmatlanságban szenvedő ember aki egyre kétségbeesettebb lesz, ahogy telik az idő, és gyógyszerrel, aggódással, vagy számolással akarja magát alvásra bírni, pontosan ezt teszi és végül a gyógymódja lesz a betegsége.  Paradox módon a megoldási kísérlet még több problémát okoz.

 

parkapcsolati-problemak.jpg

 

Nézzük meg, hogy ez a paradox helyzet hol jelenik meg egy párkapcsolatban.

Vegyünk például egy feleséget, aki úgy érzi hogy a férje nem elég nyílt, nem beszélgetnek eleget. Ezt a problémát úgy próbálja megoldani hogy kérdezgetni próbálja, faggatja, megpróbálja kierőltetni belőle, hogy mit érez, mit gondol. Ha ezt a férj túl tolakodónak tartja, akkor valószínűleg nem kezd majd el kinyílni, hanem még jobban bezárkózik. Minél jobban próbálkozik a feleség, annál jobban bezárkózik a férj. A feleség egy lépést a férj felé lép, a férj egy lépést hátra. Nagyon gyorsan kialakulhat egy kis fogócska. Rosszabb esetben egy frusztrált feleség üldöző hadjárata. Itt is a megoldási kísérlet okozta a problémát.

Nézzük meg mit mondana a feleség a pszichológus rendelőjében:

- Azt akarom, hogy beszélgessen velem többet, de ne csak az én kedvemért, hanem magától. Ne az utasításaimat kövesse, mint egy robot, hanem azt akarom, hogy akarjon velem többet beszélgetni.

 A nő tehát azt követeli, hogy a férje teljesítse amit akar, de ne parancsra, hanem spontán módon, saját akaratból. Az még rendben lenne, hogy: ,,azt akarom, hogy beszélgessünk”, mert azt vissza lehet utasítani. De az ,,azt akarom, hogy akarj beszélgetni”, már paradox utasítás. A paradox utasítás lehetetlen helyzetbe hozza az embert. Ha azt mondom valakinek, hogy: ,,Légy spontán” az egy paradox utasítás, ugyanis ha spontánul kezd viselkedni, azt is utasításra teszi, ami ugye nem spontán.

Paradox utasítás még a is, hogy „Ne vedd figyelembe ezt a feliratot”- Ahhoz, hogy kövessem az utasítást, meg kell szegjem és ahhoz, hogy ne kövessem, már el kellett fogadjam.

Egy párkapcsolat elrontásának az egyik legsikeresebb módja, ha eltervezzük, hogy milyennek kellene lennie és ezekhez hasonló módon megpróbáljuk meg is valósítani. Egy nő szexuális vágyát a lehető leghamarabb azzal lehet elvenni, ha a férfi elvárásokat támaszt a mennyiséget illetően.  

Egy férfi önbizalmát pedig a lehető leggyorsabban úgy lehet elvenni, ha elvárásokat támasztanak a megnyilvánulásai minőségével szemben. Ha kidolgozott és kész elképzeléseket közöl a párja arról, hogy milyennek kell lennie, hogy többet akarjon szexelni. Róka fogta csuka.

A vágyakat ki lehet fejezni. Ki lehet mondani, hogy ezt meg ezt szeretném, vagy akarom. De lehessen azt mondania a másiknak, hogy ,,oké drágám, én meg nem”. Mindenki magáról beszéljen, mindenki magától várjon el dolgokat  és magát akarja változtatni ne a másikat. A másik nem egy gyurma  amiből herceget vagy hercegnőt lehet gyártani. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr95618094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása