MIÉRT NINCS EGY RENDES KAPCSOLATOM?

2015. december 23. 15:53 - Ferles Péter

Kérdés

Miért nincs egy rendes kapcsolatom?

Válasz

Sokan tették fel ezt a kérdés különböző formában. A válasz végtelenül egyszerű: ha nem tudod, hogy mit keresel, hogyan akarod megtalálni? Akivel módom volt élőben erről a témáról beszélni az általában azt válaszolta, hogy olyan kapcsolatot keres, ami jó. Normális. Mit ért ez alatt? Leginkább semmit.

A párkapcsolat két ember megegyezése arról, hogy az erőforrásaikat összeadva a szükségleteiket közösen fogják kielégíteni. Mint amikor két gyerek megegyezik, hogy az egyiknek van kislapátja, a másiknak kisvödre és rájönnek, hogy összedolgozva több homokot tudnak kitermelni a homokvárépítéshez. Ha a gyerekek ilyen ügyesek, hol csúsznak el a felnőttek? Például ott, hogy fogalmuk sincs mire vágynak. Belemennek valami kapcsolatba úgy, hogy a masikról sem tudják, hogy mit akar, de később el tudják dönteni, hogy ez nekik jó vagy sem. Ha nem jó, akkor elkezdenek küzdeni vagy a másikkal vagy magukkal.

Olyan érzésem van ilyen történeteket hallgatva, mintha bemennék egy étterembe és azt mondanám a pincérnek, hogy hozzon nekem valami finomat. De mégis mit?- kérdezi. Hát valami jót. Ha nincs észnél a pincér és belemegy a jatékba, akkor elkezdi nekem hozni azokat az ételeket, amit ő jónak gondol és meg sorra söpröm le az asztalról, hogy nem erre vágyom. Lehet, hogy mindketten kifáradva, a tizediknél megállapodunk, hogy ez már jó, de sokkal egyszerűbb, ha tudtam volna, hogy mit akarok.

Ugyanígy a kapcsolatoknál. Amikor két ember elkezd ismerkedni, kimondva kimondatlanul arról beszélnek ki mit és hogyan akar. Párokat arra szoktam kérni, hogy utólag visszagondolva vizsgálják meg a párkapcsolatuk kapcsolati megállapodásait, és ha nem tetszik, kössenek újat. Olyat kössenek, amiben a lehető legtöbb igényük kielégül.

Itt egy idézet Bagdy Emőkétől, ami egy vázlatos megállapodás lehet két ember között. Javaslom azért ennél részletesebb megállapodásokat kössetek. Ebben sokat segít a párterápia .

párterápia

Bagdy Emőke

A nők azt kívánják: “Gondoskodj rólam, hallgass meg, és mondd újra meg újra, hogy szeretsz.” Ezzel szemben mit kíván a férfi? “Kérlek, bízz meg bennem, értékelj engem, és fogadj el olyannak, amilyen vagyok!” (…) A férfinak mély szükséglete, hogy érezze az erőt, a fölényt, a biztonságot, a dominanciát, a nőnek, hogy érezze a szeretetet és a biztonságot.
Bagdy Emőke

 

pszichologus budapest

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr438194132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása