Szociális fóbia kezelése

2014. március 03. 15:26 - Ferles Péter

A szociális szorongás igen gyakori jelenséggé vált az utóbbi időben.Ez a fajta szorongás abból ered, hogy az illető szeretne megfelelni, jó benyomást tenni másokra, de ezt bizonytalanság követi, hogy ő erre képtelen. Az illető fél attól, hogy ki fog derülni, hogy ő valamilyen szempontból alkalmatlan, alsóbbrendű, elfogadhatatlan. A pánikot még tovább tudja fokozni, ha ezt mindenféle irreális rémképzetekkel fűszerezi meg.   

szocialisfobia-cikk-web.jpg

Például;

"Érdekesnek kell lennem, nehogy kiderüljön, hogy unalmas vagyok"
"Ha unalmas vagyok, akkor a macskáimmal öregszem meg, nem kellek majd senkinek.
"Ha remegek, dadogok, vagy elpirulok, kiderül mennyire gyenge vagyok, és kinevetnek, megaláznak"
"Ha megszólalok rájönnek, hogy buta vagyok és megszégyenítenek"

 

 

Ezek a félelmek és prekoncepciók ahhoz vezetnek, hogy az illető elkezdi a saját "teljesítményét" extrém magas elvárásokkal és kritikus szemmel megfigyelni, ami tovább fokozza a szorongást. Nem tud annyira a beszélgetésre, az előadásra, vagy a másikra figyelni, ami ténylegesen rontja is a teljesítményét és így egy ördögi körbe keveredik. Bebizonyosodik az alkalmatlansága, de nem azért mert alkalmatlan, hanem mert a saját tévképzetei, elvárásai, szorongásai ellehetetlenítik.

Egy gyakori példa, hogy ha valakinek mások előtt kell beszélni és azt gondolja, hogy a hallgatóságban mindenki azt figyeli, hogy mit ront el, dadog-e, vagy belezavarodik-e a beszédébe. Talán az a kép is bevillan, hogy belezavarodik és mindenki elkezdi kinevetni, vagy gúnyos megjegyzéseket tesznek. Ezt megelőzendő elkezd kínosan figyelni  a nézőközönség reakcióit, és hogy hogyan beszél, izzad-e, amitől felmegy a vérnyomása, stresszhormonok termelődnek és nem tud a mondandójára figyelni. A hibától tartva belehergeli magát a hibába. 

 

Ezt általában az követi, hogy a következő hasonló szociális eseménybe ( előadás, tárgyalás, színház, baráti/ üzleti beszélgetés) már ezzel a fokozott feszültséggel és levont tanulságokkal lép be, ami determinálhatja a sikertelenséget. Megjelennek a szorongáscsökkentő viselkedésmódok, mint például alkohol, gyógyszer, a helyzet kerülése.

A szociális fóbia gyógyításában jelenleg a Kognitív viselkedésterápia tűnik a leghatékonyabbnak, ami az irreális gondolatok, képzetek és attitűdök helyreállításával csökkenti a szorongást. 8-12 alkalom alatt látványos javulás érhető el, ami annak köszönhető, hogy ez a fajta szorongás gondolkodás sajátosságainak az eredménye, ezért a gondolkodás korrigálásával mérsékelhető és megszüntethető.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr115841165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása